En farverig personlighed

Schiby  Næppe mange Tilst-borgere har smykket sig med så mange forskellige titler, som Henry Schiby;

han var bl.a. entreprenør, direktør, forpagter, sognerådsmedlem, orkesterleder, fotograf, filminstruktør og biografejer.

Henry Schiby blev født på Torstilgård i 1910. Torstilgård var da en slægtsgård, som havde været i slægtens eje gennem fire generationer. Men det var ikke landbruget, der interesserede Henry Schiby mest.

Han førsøgte sig med forskellige fimaer, bl.a. en maskincentral og et cementstøberi. Under krigen, hvor der var knaphed på varer, startede han en produktion af sko, som han ansatte folk til at sy af fiskeskind.

   
Han havde desuden adskillige fritidsinteresser.

I 1940'erne havde han sit eget orkester på 3-4 medlemmer, som spillede op til bal på Mundelstrup Kro. Selv spillede han på klaver, men kunne dog også indgå som både trommeslager og blæser i ensemblet.

Henry Schiby var også fritidssejler og dyrkede det maritime liv på Århusbugten med sit eget motorskib, Sir Henry. Det siges endda, at han var den første, som fik bådplads på lystbådehavnen i Studstrup.

   

Henry Schiby var fra 1962 og til kommunesammen-lægningen i 1970 valgt ind i sognerådet for partiet Venstre. På billedet fra det sidste sognerådsmøde sidder han som nr. tre fra højre.

Han var tillige Århus Stiftstidendes lokale medarbejder i Tilst i mange år. I dette arbejde fungerede han både som journalist, kronikør og fotograf.

 
Men det, som Henry Schiby mere end noget andet huskes for, var hans store passion for film.

Han var med til at starte Århus Smalfilmklub, og i 1960'erne og 1970'erne producerede han både dokumentarfilm og korte spillefilm i sit eget filmselskab, Schiby Film.

 
Som dokumentarist optog han i midten af 1960'erne bl.a. farvefilmen "Vor kommune" om Tilst-Kasted kommune. Efter at Tilst blev indlemmet i Århus Kommune, fik han en fast tjans hos Århus kommune som leverandør af film om livet i kommunen.

Men også inden for de korte spillefilm høstede Henry Schiby stor anerkendelse. I 1973 vandt han den landsdækkende konkurrence for filmamatører med den fem minutter lange film "Spil", som handler om en falskspiller.

I filmen "Guldtransporten" var filmskuespillerne hovedsageligt lokale drengespejdere, der blev klædt ud som indianere. Mange af hans film var med enten lidt eller slet ingen tale, men derimod suppleret med musik og forskellige lydeffekter.

   

Langkær Bio - Henry Schibys biograf i Tilst

   

Henry Schibys store filmpassion resulterede også i, at Tilst fik sin egen biograf.

Henry Schiby indrettede en biografsal i sit fotoværksted, og biografen åbnede i januar 1977 under navnet Langkær Bio.

   

Her ses biografsalen, som var indrettet med 81 sæder.

Biografen var aldrig tænkt som en premierebiograf, men Henry Schiby lagde på den anden side heller ikke skjul på, at han gerne ville have de nye film til Tilst så hurtigt som muligt.

Sammen med sin kone Johanne drev Henry Schiby biografen frem til sommeren 1983.

   

På dette billede ses biografens operatørrum.

I de senere år var det hovedsageligt børnefilm, der blev vist i Langkær Bio. Henry Schiby fortsatte i øvrigt med at lave film til sin død i december 1983. Han blev 73 år gammel.

I 1985 blev biografbygningen overtaget af Tilst El-hjælp, og der er nu genbrugsbutik i lokalerne.

Ikke AktivIkke Aktiv